Pohorje Ultra Trail in prvi slovenski državni prvaki v trail teku

Ruše, 25. avgust 2019 – V soboto, 24. avgusta, je bila noč v Športnem parku Ruše svetlejša in bolj nabita z adrenalinom, kot kadarkoli prej. Letošnja mednarodna športno-humanitarna prireditev  Pohorje Ultra Trail (PUT) je na svoji peti ediciji gostila tekačice in tekače iz 14 držav sveta, ki so se podali na 4 trase dolžin, 17, 35, 53 in 85 kilometrov. Slednja sodi med ultra razdalje, s čimer so organizatorji še povečali zanimanje za prireditev tudi zunaj slovenskih meja.

PUT se je začel ob 4. uri zjutraj, ko se je v mraku na 85-kilometrsko ultra razdaljo podalo 45 tekačic in tekačev. Zadnji tekač na PUT 85K je v cilj pritekel nekaj pred polnočjo v močni nevihti, kar ni zmanjšalo navdušenja in ponosa ekipe, ki ga je pričakala v ciljnem izteku v Športnem parku Ruše, kjer so udeleženci, prostovoljci, organizatorji in ostali gostje kljubovali nevihtnemu večeru v ritmih skupine Groovocado. Ti so nastopili v okviru Festivala Letni oder Ruše 2019.

Prvi slovenski državni prvaki v trail teku

Ob 8. uri je ob slovenski himni na 53-kilometrski trasi, ki je štela za prvo državno prvenstvo v trail teku v Sloveniji, startalo 68 tekačic in tekačev, 53 od njih se je potegovalo za naslov državnega prvaka. Dirka je potekala pod budnim očesom Jožka Dakskoblerja in Dušana Papeža, oba predstavnika Združenja za gorske teke Atletske zveze Slovenije, ki je Društvu Aktivni smo zaupala organizacijo prvega državnega prvenstva v trail teku v zgodovini Slovenije. »Hvala ekipi za čudovito izpeljano tekmo, ki zahteva ogromno trdega dela. Atletski zvezi Slovenije in Združenju za gorske teke je v čast in ponos, da smo   lahko v sodelovanju naredili to, kar smo naredili. Proge so bile odlično pripravljene in le veselimo se lahko sodelovanja tudi v prihodnje,« je o državnem prvenstvu, ki je šlo v anale, povedal Dušan Papež.

PUT povezuje občine

PUT je s trasami povezal pet občin – Ruše, Maribor, Hoče-Slivnica, Lovrenc na Pohorju in Slovenska Bistrica. Ena od posebnosti letošnjega Pohorje Ultra Traila je bil tudi start PUT 35K, ki ga je v Slovenski Bistrici ponosno startal župan občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar. Ob 10. uri se je tam na traso podalo največ tekačev, in sicer 155, svoj podvig pa so zaključili v cilju v Športnem parku Ruše. Tam so sočasno, torej ob 10. uri startali tudi tekači na najkrajši, 17-kilometrski razdalji.

Za varnost, spodbudo in dobro počutje tekmovalcev na vseh štirih trasah ter v prireditvenem prostoru je skrbelo 124 prostovoljcev. »Vsak od njih ima o PUT-u povedati svojo bogato zgodbo, kar nekaj njih namreč na prireditvi prostovolji že peto leto. A še pomembnejša je zgodba, ki jo o naših prostovoljcih povedo tekači, ki z njihovo pomočjo vsak po svoje doživijo naš trail tek. Z gotovostjo lahko trdimo, da so naši prostovoljci in njihova predanost projektu eden naših glavnih asov v rokavu. Brez njih ni Pohorje Ultra Traila,« je povedal predsednik društva Aktivni smo Jure Brečko.

Organizatorji so tudi letos izpostavljali humanitarni del prireditve. S startninami otroških tekov, prostovoljnimi prispevki tekmovalcev in z deležem od startnin so zbrali 700 evrov, ki so jih podarili OŠ Janka Glazerja Ruše za otroke, ki prihajajo iz socialno šibkejšega okolja. Donacijo je prevzel ravnatelj OŠ Ladislav Pepelnik.

Organizatorji ocenjujejo prireditev kot zelo uspešno, saj je bila tudi po odzivih tekmovalcev zastavljena in izpeljana nekaj stopničk višje in bolj kvalitetno. Lahko se le veselijo novih izzivov, ki je med drugimi tudi daljšanje tras in še večja mednarodna udeležba tekačev iz vsega sveta.

 

Foto: https://www.facebook.com/PohorjeUltraTrail/

Ofiicial video: https://www.facebook.com/PohorjeUltraTrail/videos/2304894376437345/

Slovenščina
English