Simon Strnad

Sem rekreativni športnik, ki pa po merilih športanja rekreativnost že krepko presega. Moja ljubezen je narava… hribi in gore sploh, karkoli se v mojem športu dogaja je povezano z višino….gor, gor, gor….še višje. 

V mladosti sem se največ posvečal kolesarstvu. V bivši državi sem bil mladinski reprezentant. Na kolesu pa prevozil čez 300 000km,seveda največ v klanec, v moji zbirki so najvišji gorski prelazi Evrope. 

Zadnjih nekaj let se posvečam gorskemu teku, moji novi ljubezni…seveda pa na kolo medtem nisem pozabil.

Nekako sem zaključeval tekmovalno kolesarsko pot, ko je iz vrst športnih kolegov prišel predlog, da bi jih spremljal na tekaški prireditvi. Ta izziv je prinesel v meni nove motivacije po nečem novem, po drugačnem preživljanju prostega časa v naravi,sploh po hribih, gorah…

V zadnjem času sem se specializiral za tako imenovani tek v naravi,gor dol, ali drugače povedano najbolj mi je všeč gorski maraton, trail tek, sky run……malo daljše razdalje, ne pa predolge. 

Lani mi je v Vipavi na DP v gorskem maratonu uspel velik dosežek, osvojil sem 3. mesto, kar me je popeljalo na SP v gorskem maratonu na Poljsko…..lahko se pohvalim, zelo sem ponosen na to, da sem bil najstarejši udeleženec prvenstva. 

Pred dvema letoma sem na Slovaškem osvojil naslov svetovnega veteranskega prvaka v gorskem teku, konec maja letošnjega leta pa sem na evropskem veteranskem prvenstvu v gorskih tekih, ki se je odvijalo na Češkem zopet stopil na stopničke, tokrat sem si prislužil bronasto kolajno.

Veseli me, da sem izbran za ambasadorja na PUT, saj je s tem potrjena vizija mojega pogleda na aktivno preživljanje prostega časa, kakor tudi to, da smo tekači, takšni ali drugačni, športniki v pravem pomenu besede.

Lani sem se udeležil daljše razdalje na PUT in lahko povem, da mi je kljub slabemu vremenu in hudi poškodbi pri padcu ostal v lepem spominu. Tek po Pohorju….naravnost čudovito……. Gibanje v naravi in tek to je, mi daje nove poglede na preživljanje prostega časa…ponuja nove izzive in omogoča sprejemati odločitve na trezen, mehak način brez nestrpnosti in slabe volje. 

In ravno na takšnih prireditvah kot je PUT se počutim kot prerojen, poln zanosa in novega elana….družim se s starimi znanci in prijatelji in spoznavam nove ljudi, vsi pa so pripadniki dobre volje in vsega lepega kar tek ponuja.

In to mi pomeni več kot rezultat na tekmi.

Slovenščina
English